Projectonderwijs, een uitdaging voor leerkracht en leerlingen!

geplaatst in: BLOG | 0

Als er iemand is die ondernemend, creatief en eigenzinnig is, dan is het Lizette van den Brink wel. Ze gebruikt deze eigenschappen om onderwijs te ontwerpen en in te spelen op leerbehoeften van kinderen. Geinspireerd door mijn blog ‘Als leerlingen het voor het zeggen hebben…’, is ze aan de slag gegaan met een project in haar eigen klas. Een project waar de leervragen van de kinderen centraal staan.
Ik zoek haar op in het Dijkhuis in Ooij, waar ze naast haar werk als leerkracht en voormalig MT lid van basisschool De Muze en gezin, een bed & breakfast runt. We raken al gauw in gesprek over onze visie op onderwijs en haar project dat ze onlangs met haar groep heeft uitgevoerd.

De leerkracht als ontwerper
In de ogen van Lizette wordt het hoog tijd dat het onderwijs beter aansluit bij de leerbehoeften van kinderen. We zijn slaaf geworden van de methoden. Elke dag een lesje, helemaal uitgewerkt van minuut tot minuut door deskundigen die menen te weten wat en hoe kinderen dagelijks het beste kunnen leren. Kinderen verschillen van elkaar, en gedragen zich elke dag anders. Wat houdt hen werkelijk bezig? We zouden veel meer moeten kijken en luisteren naar kinderen, daar leren we van. Want met deze kennis kunnen we beter inspelen op het leren van de kinderen, waardoor ze veel gemotiveerder raken en bereid zijn moeilijke taken te overwinnen.
Dat betekent dat je veel meer moet vertrouwen op de kinderen, en creatief aan de slag moet met betekenisvolle opdrachten die de kinderen echt verder helpen.
Binnen het team waar Lizette werkt, wordt regelmatig opgemerkt: ‘jij kunt dat, je bent zo creatief’ Alsof creativiteit een eigenschap hebt die je wel/niet gegeven is. Volgens Lizette, kan iedereen zich ontwikkelen op gebied van creatief denken. Lizette denkt in mogelijkheden, en probeert dingen uit.

Zo zocht Lizette de ruimte op in haar eigen school om creatief en leerlinggericht bezit te zien. Als trekker in de school op gebied van projecten en cultuureducatie inspireert ze kinderen, ouders en collega’s. In haar eigen groep 4 ging zij een maand lang 4 tot 6 uur in de week aan de slag met projectonderwijs en stimuleerde zij het onderzoekend leren van de kinderen aan de hand van eigen leervragen.

Een nieuw project in groep 4
De intentie van het project was om de sturing van het leren zoveel mogelijk over te laten aan de leerlingen. Dat betekent dat de kinderen heel veel zelf mochten bepalen: met welk onderwerp ze aan de slag gingen, een eigen leervraag, het kiezen en gebruiken van informatiebronnen en het presenteren van de resultaten. Om structuur te brengen in het proces, volgde ze de stappen van het taskmodel. De meeste kinderen gingen in een tweetal aan het werk.

Verrassende ervaringen
Omdat de kinderen in tweetallen een eigen onderwerp mochten kiezen, liepen de thema’s nogal uiteen. Van snoep tot konijnen, en van zoogdieren tot het heelal. Om het project als iets gezamenlijks te laten ervaren en ervoor te zorgen dat de kinderen elkaar blijven inspireren, zorgde Lizette voor passende filmpjes van Klokhuis of Teleblik bij elk thema om alle kinderen bij de verkenning van de thema’s te betrekken.
Het begeleiden van alle projecten was zeer intensief, maar ook erg inspirerend en onvergetelijk. Al die gesprekjes met de kinderen, samen onderzoeken wat je al weet van het thema en wat je nog wilt weten, een mindmap maken, kinderen wegwijs maken op internet, gesprekjes laten voeren met experts, onderzoekje doen in de klas, en voorbereidingen treffen voor de presentaties.
De kinderen waren heel enthousiast, intrinsiek gemotiveerd. Ze voelden zich heel verantwoordelijk voor het project en waren bereid om hard te werken om het tot een goed einde te brengen. Lizette ziet de oogjes van haar kinderen nog steeds glimmen als ze terugdenkt aan deze maand.

Lizette weet het zeker. Dit is het onderwijs dat ik voor ogen heb. Nu het team nog verleiden om in deze richting verder te gaan.

Inspiratie
Lizette en ik hebben elkaar geinspireerd. Zo hoop ik dat deze blog jullie ook inspireert. Dat we samen, al doende leren hoe we gepersonaliseerd leren vorm kunnen geven.
Heb jij ook een mooi voorbeeld waarin je kinderen inbreng geeft in het onderwijs of hun eigen leerproces? Laat dan van je horen!

Saskia van Dongen, Senior advisor Marant